man holding a tablet

Allt du behöver veta om mäklararvode.

1 dec. 2022

I denna artikel ger vi dig all information som du behöver veta kring de vanligaste arvodesmodellerna när du anlitar en mäklare. Att sälja sin bostad är en stor affär, det är därför viktigt att välja den mäklare och arvodesmodell som passar just dig.

Vad är mäklararvode?

Arvode är den kostnad mäklarbyrån tar ut för att sköta förmedlingen av din bostad. Av det arvode som betalas går majoriteten av summan till mäklarföretaget, och en viss del går till mäklaren i form av provision. Hur mycket som ska betalas och enligt vilken modell arvodet räknas ut är olika för nästan varje försäljning. Det avtalas mellan säljare och mäklare inför undertecknandet av förmedlingsuppdraget.

Enligt Booli.se är snittarvodet för en mäklare i Sveriges storstäder ca. 63 000 kr, men detta varierar förstås väldigt mycket baserat på:

· Mäklarbyrån

· Mäklarens beläggning

· Bostadstyp (hus är ofta dyrare att sälja än en lägenhet)

· Storlek på bostaden

· Förväntat slutpris

De flesta mäklarna i Sveriges större städer har ett minimiarvode om 40 000 kr för att sälja en liten lägenhet. Det är därför inte ovanligt med arvoden runt 100 000 kr för att sälja en större lägenhet eller ett hus.

Vanliga arvodesmodeller

När du säljer din bostad med en mäklare blir du oftast presenterad för en rad olika arvodesmodeller. Du som uppdragsgivare brukar kunna välja mellan följande alternativen:

Stege/trappa: Mäklaren tar ett grundarvode. Utöver den sätts en eller flera nivåer upp, där mäklaren tar ut en viss procent för den del av slutpriset som överstiger den förutbestämda nivån.

Exempel: Mäklaren tar 2 % i arvode på slutpriset upp till 2 800 000 kr. Om bostaden säljs för mer än 2 800 000 kr tar mäklaren 10 % på den del av slutpriset som överstiger 2 800 000 kr. Om bostaden i detta exempel säljs för 3 000 000 kr blir arvodet totalt 76 000 kr (56 000 kr + 20 000 kr).

Arvode i procent baserat på slutpris: En procentsats bestäms i förväg. Arvodet påverkas av slutpriset då summan du betalar blir en viss procentsats av slutpriset.

Exempel: Mäklaren tar 2,4 % av bostadens slutpris i arvode. Om slutpriset på bostaden blir 3 000 000 kr så tar mäklaren 72 000 kr i arvode.

Fast arvode i kronor: Ett fast arvode bestäms i förväg när uppdragsavtal tecknas. Kostnaden påverkas inte av slutpriset.

Exempel: Mäklaren tar ett fast arvode om 70 000 kr. Oavsett slutpris kommer arvodet att vara detsamma.

Mäklararvode - Vad är rimligt att betala för en mäklare?

Oavsett vilken arvodesmodell du väljer, är arvoden ofta väldigt höga och innebär en stor kostnad för dig som ska sälja din bostad. I de fall då modeller utan fast pris tillämpas kan summorna även bli högre än vad man räknat med. Det finns dessutom en brist på kommunikation kring vad exakt man som säljare betalar för.

När man väljer en mäklare som jobbar med progressiva arvodesmodeller arbetar mäklaren av naturliga skäl hårdare för de försäljningar som inbringar en större inkomst, samtidigt som de inte lägger ner samma mängd tid och engagemang i de försäljningar som inte ger samma ekonomiska avkastning. Därmed finns risken att din försäljning bortprioriteras av mäklaren, speciellt om den överenskomna värderingen är korrekt och nära det slutgiltiga marknadspriset.

Hur fungerar Norbans fasta arvode?

När du har signerat ett uppdragsavtal med Norban hamnar din bostad först på marknadsplatsen Pre-Market™. En fördel med att din bostad befinner sig på en så kallad "förmarknad" likt Pre-Market™, är att du kan testa marknaden och nå ut till potentiella köpare innan du går ut på Hemnet. Dessutom har Norban ingen ensamrätt på förmedlingen av din bostad, och uppdragsavtalet som du signerar har ingen bindningstid. En traditionell mäklare binder upp dig på 3 månader – kom ihåg att alltid granska ditt uppdragsavtal oavsett vilken mäklare du väljer.

Vid en försäljning på Pre-Market™ delar köpare och säljare på arvodet om 45 000kr. Säljaren som har lagt upp sin bostad på Pre-Market™ betalar 22 500kr och köparen betalar resterande 22 500kr. Det är helt kostnadsfritt att lägga upp sin bostad på Pre-Market™ och du betalar endast arvodet när bostaden är såld.

Om du istället vill sälja din bostad direkt på Öppna Marknaden och lägga ut den på Hemnet betalar du som säljare ett fast mäklararvode om 45 000kr, oavsett priset på din bostad.

Bloggbild

Vill du läsa mer om hur Norban fungerar och hur du smartare säljer din bostad gör du det här

Varför har Norban valt att göra annorlunda?

Det finns många svar på den frågan. Några av anledningarna är dessa:

Det ska inte spela någon roll om din bostad säljs för mer eller mindre än det pris som förväntats vid försäljningsstart. Dessutom är det rättvist att alla betalar lika mycket. Det finns nämligen ingen rimlig anledning att en trerummare för 3 000 000 kr som säljs snabbt, och inte kräver samma mängd tid och arbete av mäklaren, ska kosta mer i arvode än en enrummare för 1 000 000 kr som kräver massvis av tid och engagemang från mäklarens sida.

En rörlig arvodesmodell ökar heller inte motivationen hos mäklarna, eller gör dem mer benägna att göra ett bra jobb för samtliga kunder. Tvärtom är en provisionsbaserad inkomst ofta väldigt stressande och kan skapa egoistiska incitament för mäklaren. Mäklare jobbar för att slå rekord (och då talar vi om försäljningsrekord, och inte arvodesrekord). Men främst jobbar mäklare för att göra kunder nöjda. Det är den sanna drivkraften. Nöjda kunder rekommenderar en mäklare vidare till sina vänner och bekanta - det är en nyckelfaktor till att bli en frekvent anlitad mäklare och mäklarfirma.

Är du intresserad av att sälja din bostad med oss på Norban kan du alltid kontakta någon av våra mäklare eller ladda ner vår app och publicera din bostad där.

App Store Google Play

Vi använder cookies för bästa möjliga upplevelse. Om du fortsätter använda norban.se antar vi att du är okej med det.